Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. Szárhegyi Tűzoltók Napja és I. Szárhegyi Tűzoltó Tábor

2010.05.17
Szent Flórián ünnep Szárhegyen
 

      Szent Flóriánra emlékezve ünnepeltek a szárhegyi önkéntesek május 07-13. között. A helyi tűzoltóalakulat szervezésében került sor a II. Szárhegyi Tűzoltók Napja és az I. Szárhegyi Tűzoltó Tábor rendezvényekre. A programsorozat vendégei voltak Ajak (Mo), Nagybajom(Mo), Torockó(Ro), Gyimesközéplok(Ro) tűzoltóságainak képviselői, Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Katasztrófavédelem igazgatója, Csatlós Tamás, nyíregyházi hivatásos tűzoltó, Cimpoesu Stelian, a Hargita Megyei OLT Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese és Razniciuc Ioan, a Gyergyószentmiklósi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka.

Kép

 

A rendezvénysorozat pénteken, május 7-én egy gyerek-tűzoltóversennyel indult, ahol 5 település közel 100 gyerektűzoltója mutathatta be tudását. A különböző kategóriákban az óvódástól egészen a 15 éves korúakig voltak versenyzők. A verseny után a következő eredmények születtek: II. osztálynál kisebb korosztály: I hely- Csomafalva/III.-V. osztály, fiúk: I hely- Szárhegy 1, II hely- Csomafalva, III hely- Szárhegy 2/III.-V. osztály, lányok: I hely- Szárhegy/VI.-VIII. osztály, fiúk: I hely- Alfalu, II hely- Csomafalva, Remete/VI.-VIII. osztály, lányok: I hely- Borzont, Csomafalva. A verseny közben a résztvevő gyerekeket a szervezők szendvicsekkel és teával látták el, majd egy-egy emlékérmével jutalmazták őket.

    Szombaton tűzoltóautós ébresztővel indult a program, majd 9 órakor érkeztek a tűzoltócsapatok a Gyergyói-medence összes településéről. Ezenkívül, a Csíki-medencéből jelen voltak Domokos és Szenttamás csapatai is. A baráti beszélgetések és vendéglátás után díszfelvonulásra került sor, melynek ünnepi hangulatáról a Tekerőpataki Fúvószenekar gondoskodott. Az ők előadásukban szólalt meg először a szárhegyi önkéntesek újonnan írt indulója is. A verseny előtt Gábor László polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Cimpoesu Stelian igazgatóhelyettes vette át a szót. A továbbiakban Ferencz Béla OFM P. Ervin áldotta meg a résztvevő csapatokat, amit Pernyák Sándor tűzoltóezredes beszéde követett. A megnyitót Györffy Zsolt, a szárhegyi tűzoltóalakulat parancsnoka zárta. Ezután elkezdődött a verseny, melyen 11 csapat mérte össze tudását Fejér Károly (főbíró), Benkes Tihamér, Bartis Attila és Danguly Ervin kinevezett bírók következetes vezetésével. Itt megjegyzendő, hogy ez a vetélkedő a hivatalos megyei versenyszámok illetve szabályok alkalmazásával zajlott le. A kiváló időjárási viszonyokban lezárt versenyen az alábbi sorrend alakult ki: I. Szárhegy, II. Domokos, III. Kilyénfalva, IV. Csomafalva és Újfalu, V. Vasláb és Szenttamás, VI. Remete, VII. Borzont, VIII. Tekerőpatak, IX. Nagybajom.
A tűzoltópróba befejeztével, a versenyzők és meghívottak egy közös ebéd mellett ünnepeltek a helyi kultúrotthonban.
     A hagyománynak megfelelően, este bál következett, ahol a tombola fődíjaként egy tűzoltóautó alakú torta került kisorsolásra. Az est folyamán Györffy Zsolt parancsnok egy emlékplakettet vehetett át Benkes Nicoletától, az Együtt Szárhegyért Egyesület elnökétől és Gábor László polgármestertől. Ezután Györffy Zsolt egy-egy emlékérme átadásával köszönte meg a szárhegyi önkéntesek munkáját illetve a versenyen megszerzett első helyezést. A továbbiakban közösen elénekelték az alakulat indulóját. A jó hangulatú bál kihúzódott egészen a reggeli órákig.

Kép

 

A tűzoltók napjáról készült képek itt tekinthetők meg.

    Vasárnap délután elkezdődtek az előkészületek az I. Szárhegyi Tűzoltó Táborra, mely Güdücön került megszervezésre. A csütörtökig tartó táborban Gyimesközéplok, Ajak, Torockó és Szárhegy tűzoltóságai képviseltették magukat. A tábori programban szerepelt: reggeli torna, előadások, közös gyakorlatok, túra a Piricske hegycsúcsra és éles bevetés-szimuláció is. A csapatépítés- intézményvezetés témában Pernyák Sándor ezredes, a veszélyhelyzet kezeléséről Bartalis Kinga pszichológus, életmentésről Micu Vasile, a Gyergyószentmiklósi Mentőszolgálat parancsnoka továbbá tűzoltási technikákról, felszerelésekről Rubóczki Zoltán, az Ajaki Tűzoltóegyesület parancsnoka tartottak előadásokat és    felkészítőket.

      A táborban kialakult szakmai kapcsolatok, az előadásokon szerzett tapasztalatok nagymértékben hozzájárultak abban, hogy a jelenlevők továbbra is szakszerűen végezhessék önkéntes hivatásukat.

A táborrol készült képek itt tekinthetők meg.