Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


IV. Híres Káposztavásár és Fesztivál

2010.10.14

A káposztáé volt a főszerep hétvégén Szárhegyen, ahol negyedik alkalommal rendeztek vásárral egybekötött fesztivált. A változatos programokra volt építve az egész napos rendezvényt, hogy a káposztafesztivál kapcsán minél több látogatót csalogassanak a településre. A fesztivál gazdag programja ellenére az érdeklődés a vártnál jóval kisebb volt.Székely ruhába öltözött lovasok, szekeresek gyűltek össze szombaton reggel a szárhegyi vásártéren, ahonnan harmonika-, hegedű- és énekszóval a falun át vonultak ki a mezőre, a káposztáskertbe. A hagyományok szerint köménymagos pálinkával, karikópereccel, fánkkal és süteményekkel kínálták meg a cárinában őket fogadó termelőket, ennek fejébe pedig káposztával rakhatták meg a szekeret – az adományba kapott terményt a nap folyamán zajló különböző vetélkedők során használták fel. A mezőről a vásártérre vonult a jókedvű felvonuló csapat, ahol az Egy szót se káposztavágásig! című, a régi cserekereskedelmet felidéző játékot verseny formájában gyerekek adták elő. Szintén gyerekeket szólított meg a töklámpáskészítő verseny, a szorgos kezek nyomán a tökből ötletes figurák alakultak.
Közben a téren kialakított tűzhelyek körül is beindult az élet, tűzoltó alakulatunk főző csapata melett hét csapat szállt versenybe a káposztafőző versenyben. A szárhegyiek melett, gyergyószentmiklósi, parajdi és két magyarországi csapat mutatta be főzőtudományát, a jókora üstökben töltött káposzta, székely gulyás, toros káposzta, lucskos káposzta rotyogott.
Tűzoltóalakulatunk lucskos káposztája különdíjban részesült

Az érdeklődők számára a magyarországi Hajduhadházról érkezett vendégcsapat mutatta be a kapor és csombor nélküli savanyú káposzta előállításának módját, de a kíváncsiak a szárhegyi káposztasavanyítás rejtelmeibe is betekintést nyertek. Szárhegyen a motorozással is összeegyeztethető a káposzta, a jégpályán ugyanis káposztás motoros bemutató zajlott. Itt a versenyzők nem csak az akadályok legyőzésére kellett öszpontosítsanak, a győztes címért a lehető legtöbb káposztát is be kellett gyűjteni. A szabadtéri foglalkozásokkal párhuzamosan, a művelődési házban Maszalik Ernő gyógynövény-szakértő tartott előadást, a hallgatóság a fűszerekről és jó néhány termesztett növényről tudhatott meg hasznos információkat. A vásártéren a helyi Tisza Duó zenekar muzsikája fokozta a hangulatot, a művelődési házban a N.A.R.A.N.CS. együttes lépett fel. A fesztivál káposztabállal végződött, a hajnalig tartó mulatságon Gál Endre és zenekara húzta a talpalávalót.