Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


      Az önkéntes tűzoltóalakulat 1907-ben alakult Szárhegyen, hogy a község tűzvész elleni védekezését ellássa. A tűzoltó alakulat akkori felszereléseiből hátramaradt egy lóvontatású kézi fecskendő, melyet 1886-ban készítettek Budapesten. Az alakulat egészen a 90-es évekig aktívan működött. Ezután sajnos elhanyagolódott. A 90-es évektől 2008. júliusáig az alakulat csak névileg szerepelt a község életében, mert nem végeztek tűzvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket. 

   Kép

        2006-ban Kormányrendelet alapján az országban minden önkormányzat meg kellett alakítson egy katasztrófaelhárítási alakulatot, amely a község katasztrófák elleni védelmét hivatott biztosítani. Ez a csoport önkéntesekből és a polgármesteri hivatalnál alkalmazott személyekből áll, amelynek szerkezeti felépítése a következő: megelőző csoport, önkéntes tűzoltóalakulat, értesítő - riasztó csoport, kereső-kutató csoport, kiszabadító-mentő csoport, egészségügyi csoport, kitelepítő csoport, logisztikai csoport. Ennek következtében 2008. július 13-án a katasztrófaelhárítás vezetői közgyűlést hívtak össze az Önkéntes Tűzoltóalakulat újraindítására, amelyre meghívták a község vezetőit és olyan helyi fiatalokat, akik be szeretnének állni ebbe a csapatba. Ettől a dátumtól tulajdonképpen újra alakult az egylet fiatal önkéntesekkel, akik elkezdték a felkészüléseket a tűz elleni védekezés minél hatékonyabbá tételéhez.

         A polgármesteri hivatal 2007-ben hozzálátott egy projektnek és így pályázaton olyan felszereléseket vásárolt meg, melyek a katasztrófák elleni védekezést hivatottak szolgálni. A pályázati pénzből a következő felszerelések 2009. év elején kerültek a katasztrófaelhárítás és a tűzoltóalakulat birtokába: 1 db. Dennis márkájú tűzoltóautó, 1 db. Lada Niva terepjáró, 1 db. CF Moto márkájú Quad, 1 db. motorpompa, 1 db. áramfejlesztő, 1 db. túlélő kereső akusztikus detektor, árvíz elleni felszerelések, stb.
      A tűzoltóalakulatunk 2008. júliusától részt vett számos tűzoltóversenyen, melyek közül kettő megyei vetélkedő volt. 2009-ben a megyei tűzoltóversenyen a második helyezést értük el.

          Hagyományteremtő szándékkal 2009. május 09-én megszerveztük az I. Szárhegyi Tűzoltók Napját, melyen 12 tűzoltócsapat vett részt, majd ezt követte a II. Szárhegyi Tűzoltó Napja, melyen 14 tűzoltóalakulat jelent meg a környékről és Magyarországról Ajak illetve Nagybajom településekről. Ezen rendezvény után sor került egy tűzoltótáborra Szárhegyhez tartozó Güdücön, amely 5 napot tartott és 20 tűzoltó vett részt 3 hazai és egy magyarországi tűzoltóságtól. A táborban szakemberek tartottak előadásokat csapatszervezésről, pszichológia témában, elsősegélynyújtásról, tűzoltási technikákról. A több napos képzés előadásokkal és szakmai gyakorlatokkal segítette a tűzoltók szakmai felkészülését.

   Azóta minden évben megszervezére kerül a Szárhegyi Tűzoltók Napja rendezvénysorozat, mely hagyománnyá vált és a tűzoltók veszélyes munkáját hivatott megünnepelni és bemútatni az érdeklődőknek. De a tűzoltó táborok is folyamatosan minden évben megszervezésre kerülnek sorban: Szárhegy, Ajak és Nagybajom településeken a tűzoltók továbbképzésének illetve szakmai kapcsolatok kialakításának a céljából. A tábor azóta a Szent Flórián tűzoltótábor nevet viseli.

  

 Kép

      Tűzoltóalakulatunk a tűz elleni harc mellett nagy hangsúlyt fektet a település életében való részvételére. Társszervezőként részt vesz majdnem minden olyan rendezvényen, melyet a polgármesteri hivatal vagy helyi szervezetek szerveznek. Továbbá folyamatos felkészítőt tart gyerekek részére, akik fogják képezni az utánpótlás csapatot

   Kép

   A tűzoltóalakulatot a 2009. decemberi gyűlésen megválasztott Györffy Zsolt- parancsnok és Ambrus József alparancsnok vezeti, amely 2010 márciusában egy törvényszéki végzés alapján jogi személyiség is, vagyis egyesület formában működik.

2010- ben megalakult a Güdüci tűzoltóalakulat is, amely a szárhegyi alakulat részeként műkődik és 12 tűzoltó képezi.

  2013 januárjában a szárhegyi alakulat 29 tagra bővült az eredményesebb munka céljából, így összesen 41 önkéntes tűzoltó áll rendelkezésre a község tűzvédelmének a biztosítása érdekében.

  

Kép

      2019. szeptember 21-én nyitottuk meg a közönség előtt Gyergyószárhegyen a Szárhegyi Tűzoltó Múzeumot. A múzeum létrejötte elsősorban a Szárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat tagjainak, valamint más civileknek köszönhető, akik a múzeumnak ajándékozták, vagy megőrzésre beadták a tulajdonukban álló régi felszereléseket, tűzoltáshoz használatos tárgyakat.

img_20191119_100132.jpg

    2019 szeptemberében a szárhegyi alakulat 31 tagra bővült, így összesen 43 önkéntes tűzoltó áll rendelkezésre Szárhegyen és Güdücön a község tűzvédelmének a biztosítása érdekében.